INSPIRACJE / Przepisy / 19 września 2018

Zupa krem z grzybów i orzechów nerkowca

Składniki:

  • ok. 500 g pokrojonych w plasterki grzybów (np. pieczarki, podgrzybki, prawdziwki – suszone, mrożone, świeże),
  • 1/2 małej cebuli pokrojonej w kostkę,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 łyżka tłuszczu do smażenia,
  • 3 filiżanki bulionu warzywnego,
  • 1 filiżanka orzechów nerkowca,
  • 100 g śmietanki roślinna, np. ryżowa, owsiana, sojowa,
  • po 1 łyżeczce suszonego tymianku, rozmarynu i oregano,
  • sól, pieprz do smaku, ewentualnie ulubione przyprawy.

 

Sposób przygotowania:

Orzechy nerkowca zalać wodą i pozostawić do namoknięcia. W dużym garnku poddusić grzyby z cebulką i czosnkiem przez ok. 3–5 minut. Dodać bulion wegetariański i gotować na małym ogniu co najmniej 20–30 minut (w zależności od rodzaju grzybów), po czym zmiksować. Orzechy odsączyć i zmiksować z filiżanką wody na kremową masę, dodać do grzybowego bulionu razem z przyprawami. Gotować jeszcze przez 10–15 minut. Przyprawić solą, pieprzem. Podawać udekorowane śmietanką roślinną i natką pietruszki.

 

Wartość odżywcza:

W 100g potrawy znajduje się: 2,9g białka, 5,4g tłuszczy, 4,8g węglowodanów, 70kcal.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Zwycięstwa 26C lok.7
15-430 Białystok

792 885 030 | kontakt@poradniadietoterapia.pl