INSPIRACJE / Przepisy / 12 września 2018

Trufle

Trufle (ok. 30 szt.):
· 150 g fasoli Adzuki
· 300g wody, wrzącej
· 100 g daktyli, suszonych, wypestkowanych
· 50 g rodzynek sułtanek
· 50 g żurawiny suszonej
· 150 g orzechów mieszanych (włoskich, migdałów, laskowych, pekan)
· 100 g kaszy jaglanej
· 700 g wody
· 20 g ziaren słonecznika
· 20 g siemienia lnianego
· 1 czubata łyżeczka cynamonu mielonego
· 2 łyżeczki kakao
· ½ łyżeczki chili w proszku
· Ziarna sezamu, białe, do obtaczania kulek
· Wiórki kokosowe, do obtaczania kulek
· Kakao, do obtaczania kulek
Wykonanie:
Fasolę zalać wrzącą wodą i odstawić do namoczenia na 10 godzin. Daktyle, rodzynki i żurawinę zblendować.
Orzechy rozdrobnić mikserem. Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą i odstawić.
Fasolę z wodą przełożyć do garnka, dodać kaszę jaglaną i gotować na małym ogniu ok. 40 min. Jeżeli po ugotowaniu masa będzie płynna należy odcedzić ugotowane składniki w celu usunięcia nadmiaru wody. Następnie zmiksować na gładką masę.
Dodać wcześniej zmiksowane daktyle z rodzynkami i żurawiną, rozdrobnione orzechy, słonecznik, siemię lniane, cynamon, kakao i chili i dokładnie wymieszać.
Z powstałej masy formować kulki, następnie obtaczać w sezamie, wiórkach kokosowych lub kakao. Kulki odstawić do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Zwycięstwa 26C lok.7
15-430 Białystok

792 885 030 | kontakt@poradniadietoterapia.pl