INSPIRACJE / Przepisy / 19 września 2018

Świąteczny żurek

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 0,5 l zakwasu do żurku (z butelki)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 średnia marchewka, 1 pietruszka, kilka suszonych grzybków
  • opakowanie kiełbasek sojowych
  • majeranek
  • 6 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe
  • chrzan ze słoika
  • szczypta pieprzu, 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Osoloną wodę gotować z grzybkami. Następnie wrzucić do garnka obrane i pokrojone w kostkę warzywa, tak aby woda zupełnie je zakrywała. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na średnim ogniu ok. 15 minut – do ugotowania ziemniaków. Potem wlać zakwas z butelki i dodać pokrojone w kawałki kiełbaski sojowe. Doprawić do smaku majerankiem, solą, pieprzem i 3-4 czubate łyżkami chrzanu. Gotować jeszcze przez jakiś czas.

Do tak przygotowanego żuru można jeszcze dla smaku dodać śmietaną sojową (trzeba jednak uważać, żeby się nie zważyła! Najlepiej rozmieszać ją w osobnym naczyniu z małą ilością żurku, a następnie powoli dolewać do garnka).

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Zwycięstwa 26C lok.7
15-430 Białystok

792 885 030 | dietoterapia@coio.pl