Składniki:
– 2 duże filety ryby: dorsz, sola, mintaj,
– warzywa: papryka, cukinia (paski), natka, cebula i por pokrojone w talarki,
– 2 ząbki czosnku, posiekane,
– oliwa z oliwek lub olej rzepakowy,
– passata pomidorowa – ok. 500 ml,
– przyprawy: sól morska, pieprz, imbir, chili (odrobina), cynamon, goździki (kilka sztuk), kmin rzymski.
Sposób przygotowania:
Głęboką patelnię lub rondel posmarować olejem, rozgrzać, położyć na nią kawałki ryby oprószonej solą i pieprzem. Następnie wyłożyć na rybę pokrojone warzywa. Pastę pomidorową doprawić przyprawami do smaku i wylać na całość. Dusić ok. 20 minut
Wartość odżywcza:
W 100g potrawy znajduje się: 8,9g białka, 2,7g tłuszczy, 5,9g węglowodanów, 83kcal.