INSPIRACJE / Przepisy / 19 września 2018

Ryba po grecku z nutą orientalną

Składniki:

– 2 duże filety ryby: dorsz, sola, mintaj,

– warzywa: papryka, cukinia (paski), natka, cebula i por pokrojone w talarki,

– 2 ząbki czosnku, posiekane,

– oliwa z oliwek lub olej rzepakowy,

– passata pomidorowa – ok. 500 ml,

– przyprawy: sól morska, pieprz, imbir, chili (odrobina), cynamon, goździki (kilka sztuk), kmin rzymski.

 

Sposób przygotowania:

Głęboką patelnię lub rondel posmarować olejem, rozgrzać, położyć na nią kawałki ryby oprószonej solą i pieprzem. Następnie wyłożyć na rybę pokrojone warzywa. Pastę pomidorową doprawić przyprawami do smaku i wylać na całość. Dusić ok. 20 minut

 

Wartość odżywcza:

W 100g potrawy znajduje się: 8,9g białka, 2,7g tłuszczy, 5,9g węglowodanów, 83kcal.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Zwycięstwa 26C lok.7
15-430 Białystok

792 885 030 | dietoterapia@coio.pl