INSPIRACJE / Przepisy / 12 września 2018

Ptasie mleczko z chia

Część czekoladowa:
– 1 puszka mleczka kokosowego (najlepiej ekologicznego) – 400 g
– 2 łyżki kakao (lub karobu)
– 4 łyżki ksylitolu
– szczypta cynamonu
– szczypta soli
– 2 łyżeczki agaru
Część biała:
– 1 puszka mleczka kokosowego (400 g)
– 100 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
– 4 łyżek nasion chia
– 1 łyżka miodu (w wersji wegańskiej syrop z agawy)
– 3 łyżki ksylitolu
– 1 łyżka pasty waniliowej (można użyć ekstraktu z wanilii lub ziarenek z 1 laski wanilii)
– 1 i 1/2 łyżeczki agaru
Przygotowanie:
  1. Potrzebne będą dwa garnki – jeden do części czekoladowej, drugi do części białej. W każdym z nich umieść wszystkie składniki oprócz agaru. Całość podgrzewaj i jednocześnie dokładnie mieszaj trzepaczką. Gdy masa się zagotuje, dodaj agar i bardzo dokładnie mieszaj. Całość gotuj jeszcze ok. 10 min.
  2. Blaszkę (20x20cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na dno jej wylej 1/2 masy czekoladowej. Wstaw do lodówki na ok. 2-5 min.
  3. Gdy masa lekko stężeje wyłóż na nią część białą. Ponownie wstaw do lodówki, ale tym razem na 10-15 min. W tym czasie reszta masy czekoladowej stężeje. Nie martw się, bo wystarczy ją ponownie podgrzać i dokładnie wymieszać (ewentualnie dodać 1 łyżeczkę mleka, gdyby masa za mocno odparowała).
  4. Gdy masa z chia lekko stężeje, wylewaj na nią pozostałą masę czekoladową.
  5. Całość przykryj folią aluminiową lub spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 3 h. Po tym czasie pokrój stężałą masę na małe kawałki i rozkoszuj się ich niezwykłą lekkością.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Zwycięstwa 26C lok.7
15-430 Białystok

792 885 030 | kontakt@poradniadietoterapia.pl