INSPIRACJE / Przepisy / 12 września 2018

Pierogi z mąki żytniej razowej

Ciasto:
· 1,5 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
· ¼ łyżeczki soli himalajskiej
· 1 jajko
· Ok. 1 szklanki gorącej wody
Farsz:
· 0,5 kg kapusty kiszonej
· Ok. 50 g grzybów suszonych
· 1,5 łyżeczki masła klarowanego
· 1 duża cebula
· Sól i pieprz
Przygotowanie: Grzyby namocz, następnie ugotuj z odrobiną soli i pieprzu. Kapustę wypłucz i ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu dokładnie odciśnij, drobno pokrój lub przekręć przez maszynkę. Na patelni przeszklij na odrobinie masła klarowanego drobno pokrojoną cebulę, dodaj grzyby, chwilę podsmaż. Dodaj kapustę. Wszystkie składniki farszu dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz odstaw do wystudzenia. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj jajko, sól, stopniowo dolewając gorącą wodę, wyrabiaj ciasto. Ciasto podziel na 4 części i kolejno rozwałkuj na placki. Szklanką (średnica ok. 8 cm) wykrój kółeczka, na środek nałóż farsz, złóż na pół i sklej brzegi w pieróg. Tak przygotowane pierogi wrzuć na lekko osoloną wrząca wodę i gotuj do momentu, aż wypłyną na wierzch czyli ok. 3 minut. Łyżką cedzakową wyjmij pierogi z wody na talerz starając się nie układać jednego na drugim, aby się nie skleiły, pozostaw do wystudzenia.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Zwycięstwa 26C lok.7
15-430 Białystok

792 885 030 | kontakt@poradniadietoterapia.pl