INSPIRACJE / Przepisy / 19 września 2018

Lekka zupa z zielonej soczewicy

Składniki (ilość porcji: 4):

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 1 marchewka, pokrojone w półplasterki
  • 1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę
  • 1/2 niewielkiego selera, pokrojonego w kostkę
  • 1/2 pomidora, bez skórki, pokrojonego w kostkę

 

Bulion warzywny

  • 1 szklanka zielonej soczewicy (suchej)
  • 1 lub 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1l wody (wrzątku)

 

Sposób przygotowania:

W dużym garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego i lekko podsmażyć na niej cebulę, aby była miękka. Dodać marchew, pietruszkę i selera i kontynuować podsmażanie. Kiedy warzywa lekko zmiękną zalać całość wrzątkiem (aby przykryć warzywa) i dodać bulion warzywny. Gotować 10 minut.

Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Dodać do gotujących się warzyw. Gotować 25 minut, aż będzie prawie miękka.

Dodać przecier pomidorowy, pomidora, czosnek, kumin, sól i pieprz. Gotować jeszcze 10 minut lub tyle, by soczewica zupełnie zmiękła, a zupa zgęstniała. Zupa będzie gęstnieć, a wtedy należy dolewać gorącej wody, aby nie przywierała. Nie powinna być jednak zbyt wodnista, ale konsystencją ma przypominać gulasz.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Zwycięstwa 26C lok.7
15-430 Białystok

792 885 030 | dietoterapia@coio.pl