INSPIRACJE / Przepisy / 12 września 2018

Krewetki curry z cukinią

Składniki na 4 porcje:
  • cukinia 350 g
  • sól
  • krewetki królewskie obrane 1//2 kg
  • olej rzepakowy 1 łyżka
  • czosnek 4 ząbki
  • kolendra 5 łyżek
  • papryczka chilli zielona 1 mała
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • kminek 1 1/2 łyżeczki
  • pieprz cayenne
  • pomidory z puszki 200 g
  • imbir tarty 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • ryż brązowy
Sposób przygotowania: Cukinię pokrój w słupki, posyp solą i odstaw na 30 min. Opłucz, odcedź. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojony czosnek, następnie cukinię, kolendrę, papryczkę, kurkumę, kminek, pieprz cayenne, pomidory, imbir, sok z cytryny. Wymieszaj i zagotuj, duś pod przykryciem 5 minut, po czym dodaj krewetki i gotuj dalej 5 minut.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Zwycięstwa 26C lok.7
15-430 Białystok

792 885 030 | dietoterapia@coio.pl


Pyszne i zdrowe przepisy Wielkanocne