INSPIRACJE / Przepisy / 19 września 2018

Kotlety mielone z ciecierzycy

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżego oregano
  • 16 czarnych oliwek
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę odsączamy na sicie i blendujemy. Czosnek drobno siekamy i wraz z listkami oregano, solą, pieprzem, sokiem z cytryny, oliwą oraz kolendrą dodajemy do ciecierzycy. Miksujemy na gładką pastę i doprawiamy do smaku. Przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekane oliwki i mieszamy. Wbijamy całe jajko, dokładnie łączymy składniki i jak masa wyjdzie zbyt rzadka podsypujemy otrębami. Formujemy kotleciki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Zwycięstwa 26C lok.7
15-430 Białystok

792 885 030 | kontakt@poradniadietoterapia.pl