INSPIRACJE / Przepisy / 12 września 2018

Kolorowa kasza gryczana

Składniki (2 porcje): 

 

  • 100 g kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek pora (ok. 80 g)
  • 1-2 czubate łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki wody
  • sól, pieprz
  • ewentualnie natka pietruszki do posypania
  • kilka kropli oleju/masło klarowane

Przygotowanie:

1. Wypłucz kaszę, a potem gotuj ją pod przykryciem (nie rozgotuj).

2. Cebulę pokrój w drobną kostkę lub ćwiartki. Pora pokrój w półksiężyce. Wrzuć warzywa na patelnie z kilkoma kroplami oleju. Po chwili dodaj posiekany czosnek, cynamon, curry, sól i pieprz.

3. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchew, zalej wodą i duś pod przykryciem aż marchew lekko zmięknie (powinna być lekko chrupiąca).

4. Dodaj pokrojone papryki i ugotowaną kaszę, duś jeszcze ok. max dwóch minut. Warzywa niech pozostaną lekko twarde.

5. Posyp ulubionymi ziołami przed podaniem.

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Zwycięstwa 26C lok.7
15-430 Białystok

792 885 030 | dietoterapia@coio.pl