INSPIRACJE / Rozwój osobisty / 23 kwietnia 2020

Jak nie przytyć w czasie kwarantanny?

Czego nie robić, żeby nie przytyć w kwarantannie?

10 najczęstszych błędów

1) Robienie niepotrzebnych zapasów 

Gromadzenie zapasów żywności w domu podświadomie skłania nas do spożywania większych ilości jedzenia. Rób przemyślane zakupy i kupuj to, co faktycznie jest niezbędne do przygotowania pełnowartościowych posiłków. Pamiętaj aby w Twoim zakupowym koszyku zawsze znajdowały się świeże warzywa 🙂

 

2) Podjadanie

Podjadanie między posiłkami to jedna z najczęstszych przyczyn niechcianych kilogramów. Regularność (jedzenie co 3/4h) i zróżnicowanie posiłków pozwoli uniknąć chęci podjadania. Staraj się wybierać zdrowe wersje przekąsek. Są nimi np. pokrojone w słupki marchewki, seler naciowy, pieczone bataty czy suszone owoce.

 

3) Brak regularnej aktywności fizycznej 

Nie trzeba biegać maratonów czy spędzać na siłowni kilka godzin codziennie. Wystarczy umiarkowany ruch każdego dnia lub bardziej intensywny 3 – 4 razy w tygodniu, aby pobudzić nasz metabolizm do pracy. To na przykład 30min szybkiego spaceru lub domowe ćwiczenia na macie/ dywanie.

 

4) Wypijanie zbyt małej ilości wody w ciągu dnia

Wypijaj min. 2/ 2,5l wody dziennie, możesz ją wzbogacić w świeże owoce. Dobrym nawykiem jest wypijanie szklanki ciepłej wody na czczo z dodatkiem cytryny, co pobudzi perystaltykę jelit. 

 

5) Spożywanie produktów wysoko przetworzonych i sklepowych słodyczy

Im bardziej przetworzony produkt, tym więcej rafinowanego cukru i mniej wartości odżywczych. Zastąp je zdrowymi przekąskami przygotowanymi w domu. Mogą to być suszone owoce lub zdrowe alternatywy słodyczy, przykładowe przepisy znajdziesz np. w naszej aplikacji COIO 🙂

 

6) Zbyt krótki sen

Niewystarczająca ilość snu prowadzi do zaburzeń gospodarki hormonalnej, co powoduje zwiększenie apetytu na wysokokaloryczne pokarmy. Okres kwarantanny to dobry czas, by zadbać o odpowiednią jakość i ilość snu. Zadbaj o 7-godzinny sen każdego dnia i stałe godziny zasypiania i pobudek.

 

7) Małe urozmaicenie posiłków

Zadbaj, aby każdy posiłek zawierał różnorodne produkty. Staraj się nie jeść chleba z serem na śniadanie. Wykorzystaj czas i przygotuj różnego rodzaju warzywne pasty, twarożki, sałaty. Jedz surowe warzywa jak najczęściej, najlepiej 5 razy dziennie. Zadbaj o to, by Twój talerz był zawsze kolorowy 🙂 

 

8) Mało wartościowe śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Po nocy, kiedy organizm się regeneruje, powinniśmy mu dostarczyć odpowiednią ilość składników, najlepiej w ciągu pierwszej godziny od przebudzenia. Śniadanie powinno zawierać pełnowartościowe białko (np. jaja), błonnik (świeże warzywa), węglowodany złożone (pieczywo pełnoziarniste) i zdrowe tłuszcze (dobrym ich źródłem są oleje roślinne, orzechy, ryby, oliwki, żółtko jaja kurzego).

 

9) Częste spożycie alkoholu

Wiele osób spędzając więcej czasu w domu, częściej sięga po alkohol. Pamiętaj, że nawet symboliczna lampka wina czy szklanka piwa dostarcza nam “pustych” kalorii, które są zbędne dla organizmu. Dobrym pomysłem zamiast tego będzie świeżo wyciskany sok z warzyw i/lub owoców. 

 

10) Zbyt późna kolacja

Zadbaj o to by kolacja była o odpowiedniej porze. Ostatni posiłek powinien być lekkostrawny i jednocześnie pełnowartościowy, by nie odczuwać głodu leżąc już w łóżku. Zapominamy o białym pieczywie, smażonych naleśnikach czy tostach 🙂

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Zwycięstwa 26C lok.7
15-430 Białystok

792 885 030 | dietoterapia@coio.pl


Pyszne i zdrowe przepisy Wielkanocne