INSPIRACJE / Przepisy / 19 września 2018

Gazpacho

Składniki:

  • ¾ – 1kg pomidorów(lub pomidory z puszki)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 ogórek zielony
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili lub tabasco(ilość zależy od ostrości jaką chce się otrzymać)
  • sól, pieprz, kilka listków bazylii
  • łyżka oliwy

Sposób przyrządzania:

Pomidory sparzyć, obrać. Ogórka obrać, połowę pokroić na kawałki. Papryki oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Obrane pomidory, ½ ogórka dokładnie zmiksować, dodając oliwę i pozostałe przyprawy i przeciśnięty czosnek. Dodać pokrojonego ogórka, paprykę i pomidora. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Udekorować bazylią i posypać drobną cebulką. Można posypać podsmażoną na zdrowym tłuszczu piersią z kurczaka. Smacznego!

Wartość odżywcza:

W 100g gazpacho: 23kcal, 1,3g białka, 4,2g węglowodanów, 0,9g tłuszczu.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Zwycięstwa 26C lok.7
15-430 Białystok

792 885 030 | dietoterapia@coio.pl


Pyszne i zdrowe przepisy Wielkanocne