INSPIRACJE / Przepisy / 19 września 2018

Batoniki bakaliowe z mango i owocami goji

Składniki:

  • 1,5 szklanki suszonego mango w kawałkach (200 g)
  • 1/4 szklanki jagód goji,
  • 1/4 szklanka suszonych moreli niesiarkowanych,
  • 1 szklanka migdałów (wcześniej namoczonych i obranych ze skórki) (ok 120 g)
  • 1 szklanka orzechów włoskich (112 g),
  • 1 łyżka wiórków kokosowych,
  • 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • sok z 1,5 cytryny

Przygotowanie:

Suszone mango skropić sokiem z 1 cytryny, wymieszać i odstawić na około 15 minut. Owoce goji skropić sokiem z 1/2 cytryny, wymieszać i odstawić na 15 minut. W robocie kuchennym zmiksować razem mango, jagody goji i morele. Wyjąć z robota całą zawartość, a włożyć migdały i orzechy włoskie, całość zmiksować na „ziarnisty piasek”. Następnie dodać zmielone wcześniej owoce, siemię lniane i wiórki kokosowe. Całość delikatnie zmiksować (masa nie ma być całkiem gładka). Tak przygotowaną masę wyłożyć na blachę i bardzo porządnie dociskając do dna. Schłodzić (30 minut w zamrażarce lub 2 godziny w lodówce). Następnie pokroić na prostokąty. Gotowe !

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Zwycięstwa 26C lok.7
15-430 Białystok

792 885 030 | dietoterapia@coio.pl