Składniki (na 8 – 10 porcji):
4 duże buraki 2 łodygi selera naciowego 1 kwaśne jabłko 1 marchew 1 pietruszka 1/2 pora 2 całe ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu 2 goździki 4 suszone grzyby 2 suszone śliwki 2 łyżki majeranku 1 łyżka oleju z pestek winogron 100 ml soku z porzeczek 2 łyżki dobrego octu winnego sól i pieprz
Przygotowanie: Umyj wszystkie warzywa, nie obieraj ich. Zetrzyj buraki, jabłka pokrój na ćwiartki i wytnij gwiazda nasienne. Włóż wszystkie składniki oprócz majeranku, soli, octu i soku z porzeczek do garnka. Wlej 2,5 – 3 litry zimnej wody, przykryj i zacznij gotować. Kiedy woda zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj na najmniejszym możliwym palniku przez godzinę. Dodaj majeranek, sok z porzeczek, ocet i zostaw na noc. Następnego ranka odcedź zupę porządnie odciskając warzywa z garnka tak, aby oddały jak najwięcej soków. Podgrzej czysty barszcz, dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Podawaj gorący z uszkami lub czysty. Jeśli nie zaczęliście gotować barszczu odpowiednio wcześnie można zamiast na całą noc zostawić go na 3 godziny.