INSPIRACJE / Przepisy / 17 sierpnia 2018

Mleka roślinne – jak szybko i tanio zrobić je w domu ?

Mleka roślinne –  jak tanio i szybko robić je w domu?

W prosty sposób można samemu przygotować mleko roślinne na bazie różnych składników, w zależności od wartości odżywczych i smaku.

Mleka roślinne często wypadają lepiej w porównaniu z mlekami zwierzęcymi, tym bardziej, że coraz częściej naturalne mleko od krowy pasącej się trawą bardzo ciężko kupić, a produkty UHT trudno nazwać mlekiem.

Co prawda można gotowy napój kupić w sklepie, ale to dużo większy wydatek i extra dodatki, których nie chcemy np. cukier czy konserwanty.  No i jeszcze jakość – np. mleko migdałowe ze sklepu ma zawartość ok. 2,5% migdałów, a domowe – od 15-20%.

 

Mleko migdałowe:

  • Ok. 300g migdałów
  • Woda przefiltrowana

Migdały wsypać do naczynia, zalać wodą i odstawić na noc. Rano odcedzić i zblendować,  dodać maksymalną ilość wody (ile się zmieści) i zmiksować na najwyższych obrotach. Przelać na gęste sitko i dokładnie odcisnąć. Pozostałą na sitku papkę migdałową przełożyć ponownie do blendera, zalać pozostałą wodą i powtórzyć miksowanie i odciskanie.

Z tych składników powinien wyjść ok. 1L mleka migdałowego.

Mleko migdałowe zawiera dużo witaminy E witaminy z grupy B i PP , białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, potas, magnez, fosfor, dobrze przyswajany wapń, mangan, żelazo i tryptofan.

Mleczko migdałowe :

  • 30 migdałów
  • 1 brzoskwinia
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Migdały moczyć  przez 12h, następnie zmiksować  razem z woda. Na koniec dodać sok z cytryny i rozdrobniona brzoskwinie. Napój można doprawić miodem lub wanilia (naturalną ) albo cynamonem.

 Mleko sezamowe:

  •  1 szklanka nasion sezamu
  • 4 szklanki cieplej wody

Wsypać do blendera sezam, dodać niewielka ilość cieplej wody . Zblendować  i stopniowo dodawać resztę wody.  W zależności od smaku można dodać trochę wanilii, miodu, suszonych owoców lub banana.

Mleko ryżowe:

  • 1 szklanka brązowego
  • 8 szklanek wody

Ryż opłukać, następnie moczyć przez kilka godzin w 4 szklankach wody, dolać pozostałą wodę , szczyptę soli morskiej, zagotować, przykryć nieszczelnie pokrywką tak aby woda odparowywała i gotować na bardzo małym płomieniu kolejne 30-40min. Po ugotowaniu i przestudzeniu przecedzić przez gazę lub gęste sito. Można dosłodzić miodem lub naturalnym cukrem np. ksylitolem do smaku.

Mleko kokosowe:

  • Wiórki kokosowe  200g
  • 1 litr wody

Zalać wiórki wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie podgrzać do temperatury 50-60 stopni. Zblendować i odcedzić.

Mleko pszeniczne:

  • 1 szklanka kiełków pszenicy
  • 4 szklanki wody
  • ½ szklanki rodzynek

Blendować kiełki z wodą  przez ok. 2 minuty, przecedzić przez gazę. Odcedzony płyn ponownie przelać  do blendera, dodać rodzynki, zblendować.

Mleko sojowe:

  • 1 szklanka soi niemodyfikowanej genetycznie
  • 6 szklanek wody

Soję zalać 3 szklankami wody i   na 12 godzin. Zblendować, przelać do garnka dodać 3 szklanki wody. Zagotować, po ostudzeniu raz jeszcze zblendować i przecedzić przez gazę.

 Mleko z orzechów nerkowca:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 4 szklanki wody

Trzykrotnie opłukać orzechy. Dodać wodę i moczyć ok. 2 godziny.  Zblendować, można dodać  cynamon lub wanilie do smaku. Przecedzić przez gazę.

Mleko z orzechów włoskich:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka orzechów włoskich

Namoczyć orzechy na noc, rano odlać wodę i zmielić w blenderze, dolać co najmniej 2 szklanki czystej wody, dodać szczyptę soli.

Mleko owsiane:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ½ szklanki wiórków kokosowych

Gotować 15 min, ostudzone dokładnie zmiksować. Dodać 2 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody i ponownie zmiksować. Doprawić łyżeczką cukru waniliowego i szczyptą soli morskiej, przecedzić.

Mleko „czekoladowe” po treningowe:

  • szklanka orzechów włoskich lub migdałów
  • łyżki syropu z agawy
  • 4 daktyle
  • 1 laska wanilii
  • 250 ml wody

Opłukane orzechy moczyć w wodzie przez 2 godziny.  Zblendować z pozostałymi składnikami. Przecedzić przez gazę.

Mleko bananowe po treningowe:

  • 2 mrożone banany
  • 1 szklanka wody
  • 5 daktyli
  • 1 łyżeczka cynamonu

Umieść wszystkie składniki w blenderze i blenduj przez ok 1 minutę

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Zwycięstwa 26C lok.7
15-430 Białystok

792 885 030 | kontakt@poradniadietoterapia.pl