INSPIRACJE / Rozwój osobisty / 12 maja 2018

Siedem grzechów głównych… czyli dlaczego nie możesz schudnąć.

Dieta – już samo słowo, źle nam się kojarzy. Od razu przychodzą na myśl ograniczenia
i wyrzeczenia jakie nas czekają, a do tego nieustanne liczenie kalorii każe nam ciągle myśleć
o jedzeniu.

Chcemy jednak zadbać o siebie, o swoje zdrowie, samopoczucie, raz na zawsze zrobić ze swoją wagą należyty porządek. Umacniamy swoją motywację, zbieramy pokłady energii, które wykorzystamy do pracy, ba do walki ze swoją nadwagą. Plan jest, wszystko rozpisane, potwierdzone, przygotowane. Ostatnie wyliczenia, ostatnie batoniki, ostatnie kawałki jabłecznika z bitą śmietaną, rzewne pożegnanie ze spaghetti …
Zaczynamy batalię o utraconą sylwetkę i nie zawahamy użyć się wszelakich środków byle tylko osiągnąć zamierzony cel. Wykorzystamy pełen arsenał każdej nowinki dietetycznej, każdego okruszka bezglutenowego przysmaku i każdą krople wody kokosowej żeby dostąpić chwały ,,slim body”

Często w całej tej egzotyczno – kulinarnej gonitwie zapominamy o solidnych, acz prostych rzeczach, których nie zastosowanie może uniemożliwić osiągnięcie zamierzonego rezultatu. I nie ważne ile mąki kasztanowej, chlorelli czy ziaren chia zastosujemy J.

O czym najczęściej zapominamy:

1

Śniadanie

Śniadanie – kiedy tak naprawdę możemy posiłek nazwać śniadaniem? Otóż, zjedzone musi ono zostać maksymalnie do godziny od wstania. W procesie redukcji masy ciała, potrzebujemy mocnego startu już od samo początku dnia. I teraz ważna informacja – nie oznacza to, że ma to być posiłek największy, najbardziej sycący.

Tajemnica tkwi w doborze odpowiednich proporcji, tak by przy niskiej kaloryczność nadal zaopatrzyć organizm w komplet składników odżywczych, witaminy i minerały.

2

Kaloryczność

Przy dietach niskokalorycznych dbamy tylko o to żeby dostarczyć odpowiednią ich ilość. A kluczem do sukcesu jest jeszcze zabezpieczanie organizmu
w dodatkową porcję witamin i minerałów, tak żeby podczas tego trudnego etapu, mógł radzić sobie efektywniej ze spalaniem tkanki tłuszczowej. Dlatego już przy dietach 1400 kcal zaleca się rozważenie wprowadzania dodatkowej suplementacji.

3

Wielkość ma znaczenie

Jakość również, ale w procesie utraty masy ciała ( przy braku regularnej aktywności fizycznej) kontrola porcja ma bardzo duże znaczenie. Łatwo jest nam je przekroczyć ,,tylko mała garść migdałów – nic się nie stanie ‘’… Owszem nie dajmy się zwariować – wraz z jej zjedzeniem zaopatrzymy organizm w witaminę B2, E oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), ale również w dodatkowe 86 kcal..
Racja nie jest to dużo, o ile takich garstek nie pojawi się więcej, bo już 4 dodatkowe dają nam bilans na plus 430 kalorii.

4

Woda

Brzmi banalnie? A jednak. Wszystkie procesy metaboliczne zachodzą w środowisku wodnym w tym spalanie tkanki tłuszczowej. Norma kardiologiczna zaleca wypijanie 30 ml na każdy kilogram masy ciała. Teraz może okazać się, że nie zawsze wypijamy odpowiednią jej ilość…

5

Regularność

Ameryki nie odkryje, ale słuszność tej praktyki daje niesamowite efekty. Ale pamiętajmy, że czasami jednak lepiej czas między posiłkami jest skrócić- zjeść po 2,5h – niż wydłużyć do 5 godzin. Stałe pory pomagają utrzymać poziom cukru we krwi na odpowiednim poziomie co daje lepszą kontrole uczucia łaknienia.

6

Błonnik lekiem na całe zło

Jego spożycie powinno być nie mniejsze niż 30g/dobę, a nawet 40 gram. Ważną własnością błonnika pokarmowego jest też tworzenie żeli. Przypisuje się ją głównie β-glukanom zawartym w ziarnach zbóż. W jelicie cienkim nieulegające rozkładowi enzymatycznemu β-glukany, tworzą śluzowatą ochronną warstwę opóźniającą hydrolizę skrobi oraz wchłanianie glukozy. Są również przyczyną utrzymywania przez dłuższy czas uczucia sytości i mają działanie ochronne przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych.

7

Alkohol

Nawet jego śladowe ilości w procesie redukcji masy ciała przynoszą katastrofalne skutki – może on powodować zwiększenie się rezerwy tłuszczowej i modyfikować przemianę lipidów prowadząc tym samym do zmniejszenia ich utleniania i tym samym zwiększenia magazynowania w postaci znienawidzonej tkanki tłuszczowej.

Poprzez zaburzoną ilość składników odżywczych i ich proporcję w diecie w procesie odchudzania możemy spowodować zmniejszenie masy ciała owszem, ale – kosztem utraty tkanki mięśniowej, a nie tylko tłuszczowej, a przez to wydłużamy znacznie czas redukcji masy ciała oraz pojawia się problem z jej utrzymaniem. Błędne koło zwane efektem jo-jo gotowe. Dlatego warto wprowadzić tych kilka drobnych zmian, żeby ustrzec się przed powrotem dodatkowych kilogramów bądź pozbyć się ich na zawsze.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

ul. Zwycięstwa 26C lok.7
15-430 Białystok

792 885 030 | kontakt@poradniadietoterapia.pl


close

Pobierz bezpłatnie ebook z naszymi zdrowymi przepisami